Vad gör man när man ingenting kan göra?

Att se sina föräldrar, sin partner, syskon eller bästa vänner kämpa med psykisk ohälsa är utmanande för både hjärtat och tålamodet. Det finns få tillfällen då du känner dig så hjälplös som när du ser livets glädje rinna ur händerna på någon du står nära. Kanske står ni på samma eller liknande plats i livet, med samma utmaningar och samma privilegier, men ändå är era liv så fundamentalt olika. Hur är det möjligt undrar man. Om de bara såg vad du såg…

Allt man försöker göra är att hjälpa och det känns ständigt som man borde göra mer. Samtidigt så känns det ibland som att ju mer man försöker desto värre blir det. Problemet är sällan att man gör för mycket eller att man inte gör tillräckligt. Problemet är att det finns väldigt lite man kan göra. Att slåss med psykisk ohälsa är en fight den drabbade behöver göra på egenhand. Monster ingen annan kan se kan bara besegras av den som ser dem. Vad som är rätt för den personen och hur de ska handskas med sin sjukdom är i slutändan upp till dem.

Det finns dock två saker varje hjälte i sagan behöver. Det första är en bra coach, eller terapeut i detta fall. Någon som förstår vad personen går igenom och som kan ge hen verktyg att hantera det. Det andra är en hejarklack. Någon som kommer finnas där och heja på när det är tufft och någon att fira med när allt är över. En kamp mot psykisk ohälsa kan ta väldigt lång tid, kanske tar den aldrig slut och då behöver man en hejarklack som inte lämnar i halvlek, eller som buar för man tycker att det finns bättre sätt att göra saker på. Som anhörig är ditt jobb att vara hejarklack.  Hejarklacken kan aldrig vara coach. Som hejarklack kommer du aldrig ha objektiviteten att coacha på rätt sätt. Så snälla, försök inte ens.

Som anhörig eller vän till någon med psykisk sjukdom finns det några viktiga saker att acceptera och förstå.

Släpp alla känslor av skuld

Det är inte ditt fel och det finns inget du hade kunnat göra för att saker skulle vara annorlunda. Att du känner skuld kommer bara att försämra er relation.

Acceptera att det inte handlar om dig

Deras förmåga att göra saker eller umgås med dig är inte är en reflektion av hur mycket eller lite du betyder för den personen. Att en person som mår dåligt orkar berätta det för dig och orkar säga nej är snarare ett bevis på hur omtyckt du är och hur mycket du faktiskt betyder. Att upprepade gånger göra någon besviken eller att behöva säga nej är mycket jobbigare än att bara sluta ha kontakt.

Ha tålamod

Använd aldrig skuld eller er relation för att få den andra personen att göra någonting eller för att skynda på en process. Tough love funkar inte på personer som redan mår dåligt. Skam och skuldkänslor är allt man har och är det sista man behöver mer av. Kärlek, omtanke och tålamod fungerar däremot. De måste få lov att ta saker i sin egen takt.

 

Som närstående kommer du alltid stå vid sidan av och se på.

Man vill inte få det där samtalet. Man vill inte höra att denna gång gick det för långt. Samtidigt kan man inte göra annat än att finnas där. Finnas där och ta emot det där samtalet om det en gång skulle komma. Ja det är fruktansvärt svårt och det kräver enorm styrka att stå kvar och att acceptera sin lott som åskådare. Det är svårt att leva sitt liv och vara glad utan att känna skam eller skuld, skuld för att man mår bra. Som anhörig kan du inte sluta leva ditt liv eller förneka dig själv det goda i livet. Du behöver det för att orka stå kvar och du behövs för att någon ska orka att fortsätta slåss.

Tack för att ni finns, ni som står vid sidan om!

 

pier

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s